LOADING
00

Snimanje događaja- 7 ključnih stvari

Bez obzira da li snimate poslovni seminar, venčanje ili neki plesni događaj npr. , sam posao snimanja događaja se može pokazati kao jedan veoma zanimljiv, stresan, uzbudljiv, a takođe i isplativ poslovni projekat.

Jedna od pogodnosti fotografisanja u odnosu na video snimanje jeste da uvek možete unapred testirati par fotki kako biste videli koje postavke bi najbolje funkcionisale u zavisnosti od okruženja, osvetljenja i drugih bitnih faktora. Ali kada je u pitanju video snimanje, pripreme te vrste nisu baš uvek pod kontrolom, i potrebno je imati dobar plan pre samog početka snimanja, kako biste na kraju imali kvalitetan finalni video proizvod.

Snimanje događaja -saveti

Bilo da snimate venčanje, neki poslovni događaj ili sportsku aktivnost, potrebno je da budete dobro pripremljeni za to. Neke od stavki koje budemo naveli će vam možda zvučati i previše uobičajeno, ali verujte da bilo koja od njih može značajno da vam doprinese, ako je imate u vidu, a isto tako i naškodi ukoliko je zaboravite. Ovo je lista koja nama služi kao podsetnik pre svakog važnijeg video projekta:

snimanje event

1. Vrste planiranja snimanja

Pre svakog novog poslovnog izazova je i normalno da osećate blagu tremu i želite da sve ispadne savršeno. Jedan od najboljih načina da ostanete opušteni jeste da imate detaljan plan na koji možete da se oslonite.

Napunite ne samo baterije Vašeg fotoaparata, već i mobilnog telefona, a takođe sa sobom za svaki slučaj ponesite i punjač. Kada slučajno dođe do neke neplanirane situacije, vaš telefon vam može biti od ključnog značaja kako biste obezbedili adekvatnu zamenu za nešto što je pošlo naopako. Takođe obezbedite dovoljnu količinu goriva za vaše prevozno sredstvo, i potrudite se da izgled vozila bude na pristojnom nivou što se održavanja tiče jer se nikad ne zna da li će se desiti da pre ili nakon snimanja događaja treba da povezete vašeg klijenta na događaj ili sa njega. A ne želite da odajete utisak nekoga ko je aljkav, jer se to odražava i na vaš odnos prema poslu.

Obeležite lokaciju događaja na mapi unapred. Na taj način ćete dobiti informacije o veličini i izgledu mesta na kom se održava događaj, a i takođe ćete proceniti koliko vam je vremena potrebno kako biste došli na tačnu lokaciju a možete saznati i koja mesta za parkiranje se nalaze u blizini.

2. Odgovorne osobe za događaj

Pre samog događaja ćete imati jedan a možda i više sastanaka sa klijentima kako biste razumeli neka njihova viđenja i očekivanja vezana za vaš deo posla, ono što tačno treba da snimite, kao i rokove isporuke gotovog montiranog materijala nakon događaja.

Veoma je bitno da tada pitate ko će biti osoba kojoj vi možete da se obratite ukoliko imate neke nedoumice za vreme trajanja događaja. To može, a ne mora biti ista ona osoba sa kojom ste dogovorili posao prvobitno. Takođe se raspitajte da li će se organizovati proba samog događaja ili ne. Ukoliko nema probe, saznajte da li postoji mogućnost da dođete ranije na mesto događaja kako biste obavili potrebnu pripremu. Pripremu koja bi obuhvatala testiranje osvetljenja, utičnica, kao i različitih prepreka koje bi vas omele u snimanju.  Ukoliko pak postoji proba samog događaja, iskoristite je pametno. Testirajte zvuk, pobrinite se da vam je kamera u dobrom stanju, i osmotrite osvetljenje prostora kako biste podesili postavke svog uređaja.

3. Napravite listu kadrova

Kada se pripremate za snimanje određenog događaja, bilo bi poželjno da napravite dve liste. Listu planiranih kadrova, koje ste delom saznali i iz razgovora sa klijentom, kao i listu planirane opreme koja će Vam biti neophodna za snimanje kao što su osmo, dron, tripod itd.

kamera za snimanje

4. Držite se planirane liste kadrova

Ukoliko samo isplanirate listu kadrova ali je se ne pridržavate, nećete imati preterane koristi od nje. Glavni princip video produkcije je da planirate svoj snimak, i da ’’snimite’’ svoj plan. Tako da kreirajte plan kadrova i pridržavajte ga se.

5. Budite pripremljeni za najgori scenario

Ono što je ovde osnovno i najbitnije je da imate plan B, ukoliko nešto krene naopako. U većini slučajeva Vaše snimanje će proteći i bez najmanje prepreke. Međutim mogu se desiti i slučajevi kada ćete imati određene poteškoće u postavkama kamere, zaboravićete memorijsku karticu u firmi, neki deo opreme neće biti ispravan, i u takvim slučajevima bi najbolje bilo da imate rezervnu opremu sa sobom, ili bar ono što možete u tom trenutku da ponesete sa sobom. Dobra priprema i spremnost na ekstremne situacije će Vas i u očima klijenta prikazati kao profesionalca.

6. Sprijateljite se sa drugim kamermanima i fotografima na događaju

Možda će vam se desiti da vaš audio snimak nije zadovoljavajući u određenim momentima snimanja na primer. Previše buke ili drugi razlozi mogu da utiču na to. Uvek možete zamoliti drugog kamermana da vam ustupi audio snimak. Ili vam se dogodi da je potrebno da pozajmite nešto od opreme jer se vaše iznenadno pokvarilo. Kooperacija, kolegijalnost sa drugim fotografima i kamermanima nije na odmet.

7. Izgledajte profesionalno

Prvi utisak govori dosta o vama. Možda deluje nepotrebno napominjati ali pristojno odevanje i za sastanak sa klijentom kao i za sam dan snimanja govori dosta o vama kao i o firmi za koju radite. Vaš izgled govori o vašem pristupu određenom poslu. Obucite se u skladu sa dress code-om događaja koji ćete snimati. Ono što je takođe veoma bitno je da pored toga što ćete se truditi da izgledate pristojno, veoma je bitno da se osećate komforno. Odeća koja zadovoljava oba kriterijuma i pristojnosti i komotnosti je ono što predstavlja pravi izbor.

profesionalni kamerman

Ono što bismo napomenuli na samom kraju je da:
Ukoliko budete smireni, opušteni i profesionalni i u neočekivanim momentima, neće biti puno situacija sa kojima nećete moći da se izborite u toku snimanja. I prepreke u poslu kao i iznenadne situacije su deo sticanja iskustva, i znače dosta.

Neki od događaja koje su snimali i montirali članovi Soultime media tima:

https://vimeo.com/245918853

 

https://vimeo.com/231584127